Wybór kraju

Wybór kraju

Żywność ekologiczna z Internetu

27 Paź 2015   Aktualizacja: 12 Sie 2016

Magdalena Parys

Gdzie kupić jarmuż i topinambur w sieci? Jak sprawdzić rzetelność internetowych pośredników warzyw i owoców oraz jakie są korzyści „zielonej paczki” dostarczonej prosto pod drzwi?

 

Kupując warzywa czy owoce w hipermarkecie, musisz mieć świadomość, że sporo w nich jest chemii – pestycydów i sztucznych nawozów, aby ładnie wyglądały przez długi czas na stoiskach sklepowych. Ale na tym nie koniec …

Nie kupować kota w worku

Już w prawie każdym większym sklepie znajdziesz stoisko ekologiczne wśród, których jest sporo produktów zapakowanych w szary papier i nazwanych „ekologicznymi”. Robiąc zakupy w internetowym sklepie ekologicznym, u którego widnieje Ekologiczny Certyfikat możesz mieć pewność, że wszystko jest świeże i naturalne.

Jak wygląda dostawa?

Pośrednicy internetowi zbierają zamówienia i wysyłają je do rolników, z którymi współpracują. Następnie odbierają od nich towar odbierają od rolników, a paczkę przywożą do Twojego domu w umówionym dniu.

W zależności od sklepu i sezonu, takie dostawy realizowane są raz lub kilka razy w tygodniu.

Na obiad zapiekany topinambur

Zaletą ekologicznych sklepów internetowych jest także asortyment bogaty w egzotyczne produkty, takie jak chociażby topinambur, jarmuż, antrykot, ksylitol, morwa biała, olej makowy, hummus, tofu i inne. Możesz zatem zabłysnąć podczas kolacji ze znajomymi lub przy obiedzie z teściami.

Gdzie i za ile kupować produkty eko w sieci?

Godne polecenia są sklepy: Free Delikatesy EkologiczneVegeboxodrolnika.plbiosklep.com.pl,smaknatury.pl. Ceny w nich są nieco wyższe niż w popularnych marketach – również dostępnych w sieci – jak: auchandirect.pltesco.plfrisco.pl. Dla przykładu: za ziemniaki w sklepie internetowym Tesco zapłacisz 1,30 PLN, a we Free Delikatesach Ekologicznych – 3,30 PLN. Z kolei w sklepie online Auchan znajdziesz cukier trzcinowy za ok. 6 PLN, a w smaknatury.pl – 10 PLN.

Dlaczego jedzenie eko jest droższe?

Różnice cenowe wynikają z tego, że produkcja żywności ekologicznej rządzi się zupełnie innymi prawami, niż ma to miejsce w przypadku wytwarzania większości produktów spożywczych dostępnych na rynku. Rolnicy są poddawani ścisłym kontrolom, począwszy od produkcji, przygotowania, a na dystrybucji skończywszy. Produkty ekologiczne są wolne od  składników chemicznych – nawozów sztucznych, pestycydów, antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO). Zwierzęta chowane są również z zachowaniem szczególnych zasad. Nie mogę one np. być karmione paszami przemysłowymi czy nie mieć stałego dostępu do wody. Warto jednak zwrócić uwagę, że w Internecie rzeczy eko są tańsze niż te kupione w stacjonarnych sklepach z ekologiczną żywnością. Dlaczego? Sklep offline musi opłacić czynsz i media, zapłacić pracownikom – kasjerom, osobom sprzątającym, dostawcom.

Internet przychodzi na ratunek Twojemu zdrowiu. Nic, tylko się cieszyć. Więcej natury, za mniej? Lubię to.

 

***
Fotografia otwarciowa i ilustracja dodatkowa: © tostphoto/Fotolia