eHandel bez granic – PayU i PIXERS rozpoczynają międzynarodową współpracę

Sprzedaż transgraniczna (z ang. cross-border) to jeden z najważniejszych trendów w e-handlu w 2018 r. Oznacza to dla polskich sklepów internetowych szansę rozwoju biznesu na nowych rynkach

Polskie sklepy internetowe mają bardzo dobrą ofertę produktową i z powodzeniem mogłyby odważniej ją prezentować zagranicznym klientom. Sukcesy takich przedsięwzięć jak Eobuwie, Answear.com, a także marek z Grupy LPP potwierdzają, że zainteresowanie zakupami w Polsce wśród konsumentów z Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Niemiec, Bułgarii, krajów nadbałtyckich, a nawet z Grecji wzrasta – mówi Joanna Pieńkowska-Olczak, Country Manager PayU w Polsce.

Jednym z wygodnych rozwiązań usprawniających zarządzanie e-biznesem działającym nawet na kilkudziesięciu różnych rynkach, jest integracja z platformą płatniczą gwarantującą szeroki dostęp do popularnych lokalnych metod płatności i natychmiastowe rozliczenie każdej transakcji. PIXERS, oferujący spersonalizowane usługi graficzne na tapetach, fototapetach, naklejkach czy obrazach dla klientów z 99 krajów, właśnie wdrożył takie rozwiązanie.

Działamy na rynku Home&Deco od 8 lat, dostarczając spersonalizowane dekoracje klientom z 99 krajów. Oferujemy usługi najwyższej jakości i wciąż rozszerzamy naszą ofertę. Realizujemy transakcje w 16 walutach, ale planujemy dalszy rozwój na rynkach zarówno europejskich, jak i tych bardziej egzotycznych jak np. Indie, dlatego PayU jest dla nas idealnym partnerem biznesowym. Z jednej strony umożliwiamy klientom skorzystanie wszędzie z tej samej platformy, obsługiwanej przez znaną i zaufaną marką, a z drugiej — poszerzamy ofertę płatności online o kolejną możliwość, co jest dla naszych klientów ważnym atutem. Zależy nam na tym, by mieli wybór, a zakupu dokonywali w komfortowy i bezpieczny sposób. Obecnie PayU obsługuje transakcje w aż 6 kluczowych dla nas walutach, a już wkrótce możliwe będzie dokonanie zakupów w ramach systemu Raty z PayU oraz przesunięcie terminu płatności, dzięki usłudze PayU Płacę Później – mówi Aleksandra Szol-Tułecka, CEO PIXERS.

Platforma PayU Hub, którą wybrał PIXERS, agreguje wszystkie usługi oferowane przez PayU na świecie, tj. w trzech największych pod względem dynamiki wzrostu gospodarczego regionach: w obszarze EMEA (który obejmuje także Polskę), w Ameryce Łacińskiej oraz w Indiach. Dzięki integracji z jednym API sklepy mogą uzyskać dostęp do kilkuset lokalnych metod płatności i portfeli elektronicznych oraz usług finansowych takich jak raty online czy odroczenie płatności.

Handel transgraniczny jest motorem wzrostu gospodarki cyfrowej na świecie. Do 2020 roku branża eHandlu będzie warta ok. 3 biliony dolarów, a aż jedna trzecia tego będzie transgraniczna. W samej Europie Środkowo-Wschodniej wartość handlu transgranicznego online wzrośnie do 45 miliardów dolarów[1].

[1] Raport ’Cross-border eCommerce’, Accenture, 2016.

O PIXERS

Pixers jest jednym z najszybciej rozwijających się przedsiębiorstw w Europie Środkowo-Wschodniej, prowadzącym sprzedaż online do ponad 90 krajów. Firma specjalizuje się w personalizacji przestrzeni prywatnych, jak i komercyjnych w modelu on demand, dając swoim Klientom możliwość aranżowania wnętrz zgodnie z aktualnymi potrzebami, trendami i gustem, bez ograniczania się do gotowych rozwiązań oferowanych przez markety budowlane. Wysokie standardy obsługi klienta, dogodna polityka zwrotów (365 dni) i darmowa dostawa oraz ekologiczne, bezpieczne dla dzieci materiały sprawiły, że wzory Pixers zamówiło już ponad 285 000 Klientów z całego świata. Więcej o Pixers: pixers.pl i pixers.biz/pl.

PayU jest liderem płatności internetowych w Polsce i na wielu innych rynkach na świecie. Dostarcza prosty w integracji i wygodny w użytkowaniu system płatności, który ułatwia dokonywanie zakupów przez Internet. Podstawą działalności PayU jest łączenie potrzeb firm sprzedających produkty i usługi z zachowaniami zakupowymi i płatniczymi konsumentów. Zakres usług płatniczych oferowanych przez PayU obejmuje m.in. płatności jednym kliknięciem, płatności mobilne w aplikacji sklepu, całkowicie online-owe raty, odroczone płatności, płatności odnawialne, portfele elektroniczne takie jak Android Pay,Visa Checkout, MaterPass, a także BLIK. PayU odpowiada za obszar technologii finansowych spółki Naspers Ltd. Więcej o PayU: www.payu.com; www.payu.pl.