PayU rozszerza swoją działalność na Azję Południowo-Wschodnią i nabywa pakiet większościowy w Red Dot Payment z siedzibą w Singapurze

PayU, firma odpowiadająca za obszar płatności oraz fintech w ramach koncernu Naspers, ogłasza nabycie większościowego pakietu w Red Dot Payment, dostawcy rozwiązań płatności online w Azji Południowo-Wschodniej (SEA).

Dzięki tej transakcji PayU rozszerza swoją działalność na region Azji Południowo-Wschodniej, a łączna wartość inwestycji i przejęć dokonanych przez firmę na rynku fintech w ciągu ostatnich 3 lat zwiększa się do ponad 700 mln USD. Jest to kolejny krok PayU na drodze do stania się  wiodącym dostawcą rozwiązań płatniczych na szybko rozwijających się rynkach oraz jednym z największych inwestorów w fintech na świecie.

Red Dot Payment (RDP), utworzona w Singapurze w 2011 r. przez grupę ekspertów ds. płatności wywodzących się z różnych firm z listy Fortune 500, stała się największą rodzimą i zaufaną firmą oferującą bezpieczne i dostosowane do indywidualnych potrzeb rozwiązania w zakresie płatności internetowych, dedykowane dla różnej wielkości przedsiębiorstw w Azji i poza nią. Dzięki stale rosnącej obecności w Azji Południowo-Wschodniej, w tym biurom w Indonezji i Tajlandii, RDP skupia się na dynamicznie rozwijających się branżach, takich jak handel online, usługi turystyczne, działalność charytatywna, dostawy żywności i wiele innych.

Według jednego z badań Google i Temasek, Azja Południowo-Wschodnia jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków płatności cyfrowych na świecie. Przewiduje się, że do 2025 r. jego wielkość potroi się i osiągnie wartość 240 miliardów USD. Sześć największych krajów tego regionu jest zamieszkiwanych przez 350 milionów internautów, co przewyższa populację Stanów Zjednoczonych i stanowi ogromny potencjał biznesowy dla globalnych sprzedawców produktów i usług. Dzięki inwestycji w RDC PayU tworzy najlepszy w swojej klasie produkt transgraniczny, integrując platformę RDC z PayU HUB, globalną platformą PayU, która zapewni teraz jeszcze więcej lokalnych alternatywnych metod płatności globalnym akceptantom.

Laurent le Moal, CEO PayU, powiedział: „Ta inwestycja jest pierwszym krokiem PayU w kierunku ekspansji w regionie Azji Południowo-Wschodniej. Zapewnimy naszym obecnym globalnym klientom dostęp do tego rynku dzięki integracji z jednym API, wzmacniając tym samym naszą globalną platformę PayU HUB. Ze względu na potencjał, jaki stwarza rynek SEA, PayU widzi ogromną szansę w tym regionie na dalszy rozwój i innowacje. Będziemy nadal poszukiwać perspektyw wzmocnienia zasięgu naszej działalności na tym rynku. ”

„W ramach naszej strategii biznesowej PayU będzie współpracować z obiecującymi założycielami Red Dot Payment, którzy kierują się pasją przedsiębiorczości. Z radością witamy Randy'ego i jego zespół w PayU i dalej realizujemy naszą wizję tworzenia świata bez granic finansowych” - dodał.

Randy Tan, CEO i założyciel Red Dot Payment, dodał: „Jesteśmy dumni z tego, jak daleko zaszliśmy i że PayU, wiodący globalny operator i inwestor na rynku fintech, dostrzega siłę, głębię i szeroki zakres możliwości naszej firmy, którą zbudowaliśmy z niezachwianym oddaniem w ciągu ostatnich ośmiu lat. Nigdy nie było łatwiej globalnym akceptantom wejść do Azji Południowo-Wschodniej. Mogą korzystać teraz jednocześnie z silnego lokalnego połaczenia z Red Dot Payment oraz globalnego zasięgu i doświadczenia PayU. Cieszymy się, że RDP dołączy do portfolio fintechów grupy Naspers, ponieważ oczekujemy dalszego rozszerzenia naszej pozycji biznesowej i rynkowej w Azji Południowo-Wschodniej  i dążymy do tego, aby stać się mistrzem fintechowych rozwiązań płatniczych w tym regionie.”

PayU nabyło większościowy pakiet udziałów w Red Dot Payment, transkcja ta zwiększyła wycenę RDP  do wartości 65 mln USD. Założyciel utrzyma swoje udziały w spółce, podczas gdy większość pozostałych akcjonariuszy wyjdzie z inwestycji.

PayU jest wiodącym dostawcą usług płatności online na 18 szybko rozwijających się rynkach, dedykowanym tworzeniu szybkiego, prostego i wydajnego procesu płatności dla akceptantów i kupujących. Realizując wizję opartą na tworzeniu świata bez granic finansowych, w którym każdy może prosperować, PayU jest jednym z największych inwestorów w przestrzeni fintech, z inwestycjami o łącznej wartości ponad 700 milionów dolarów.

Lokalne oddziały w Azji, Europie Środkowej i Wschodniej, Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce pozwalają PayU łączyć kompetencje i doświadczenie szybko rozwijających się firm z własną unikalną lokalną wiedzą i technologią, aby zapewnić klientom dostęp do najlepszych usług finansowych.

PayU, zatrudniając ok. 1800 specjalistów ds. płatności na świecie, obsługuje ponad 300 000+ akceptantów i miliony konsumentów dokonujących płatności online za pomocą ponad 250 metod płatności.  Rynki, na których działa PayU stanowią potencjalną bazę konsumencką liczącą prawie 2,3 miliarda ludzi i ogromny potencjał wzrostu. Aby uzyskać więcej informacji odwiedź: www.payu.com.

O Red Dot Payment

Red Dot Payment (RDP) to wiodący i zaufany dostawca rozwiązań płatności internetowych w Azji, obsługujący ponad 500 akceptantów w 22 krajach. Protokół RDP obsługuje globalne i lokalne alternatywne metody płatności, takie jak Visa, Mastercard, UnionPay, WeChat Pay, Alipay, Paylah, konta wirtualne i inne. Ponadto RDP oferuje rozwiązania płatnicze z łatwością integracji w jedną platformę płatności dla akceptantów, agentów rozliczeniowych i partnerów, dzięki czemu mogą oni lepiej zarządzać swoimi firmami online, jednocześnie ograniczając ryzyko i wykorzystując możliwości rynkowe dzięki lepszemu wglądowi w trendy zakupów .

Red Dot Payment to firma założona w 2011 r. z siedzibą w Singapurze i biurami w Indonezji, Tajlandii i Australii. Aby uzyskać więcej informacji odwiedź: www.reddotpayment.com.