Płatności globalne tak proste jak lokalne – PayU przejmuje platformę do transakcji międzynarodowych

PayU przejmuje izraelską platformę ZOOZ, dzięki której zapewni sklepom online jeszcze szerszy dostęp do lokalnych metod płatności na całym świecie. Zyskają na tym również polscy sprzedawcy, którzy będą mogli skuteczniej dotrzeć do zagranicznych klientów

Zespoły PayU i ZOOZ skupią się na stworzeniu nowego globalnego standardu infrastruktury płatności. W ramach tej wizji zbudują kompleksową, modułową i bardzo elastyczną platformę – system operacyjny płatności (Payment OS), która będzie wspierać zarówno zmieniające się potrzeby handlowców, jak i szersze potrzeby branży płatniczej. Platforma zostanie wyposażona w system zarządzania nadużyciami i raportowanie w czasie rzeczywistym, stworzone, aby wspomagać globalny rozwój handlowców.

Transakcja jest rezultatem udanej współpracy, która po raz pierwszy dała międzynarodowym handlowcom korzystającym z systemu PayU, takim jak np. Gett czy Kiwi.com, dostęp do 2,3 miliarda nowych klientów na szybko rozwijających się rynkach. Platforma PayU Hub, która to umożliwia, została zaprojektowana przez ZOOZ  i wykorzystuje infrastrukturę płatności PayU, aby otworzyć dostęp do nowych rynków dla handlowców o globalnych aspiracjach, ustanawiając w ten sposób unikalny standard dla płatności transgranicznych.

Nasze dotychczasowe partnerstwo z ZOOZ przyniosło już korzyści także polskim sprzedawcom, między innymi firmom takim jak PIXERS. Jeszcze bliższa współpraca z utalentowanym zespołem z Izraela pomoże nam ulepszyć platformę PayU Hub, co znacząco wesprze ambitnych graczy na rynku e-commerce, chcących rozszerzyć działalność poza Polskę - mówi Joanna Pieńkowska-Olczak, Country Manager, PayU w Polsce.

Cena przejęcia ZOOZ nie została ujawniona, jednak transakcja zwiększa całkowitą wartość inwestycji i przejęć PayU na globalnym rynku fintech do ponad 350 milionów dolarów. Jest to element serii strategicznych ruchów zapoczątkowanych w 2016 roku, które mają na celu zwiększanie dostępu do usług finansowych dla ludzi na całym świecie.

Współzałożyciele ZOOZ -  Prezes, Oren Levy oraz Dyrektor ds. Technologii, Ronen Morecki, wejdą w skład globalnego zespołu zarządzajacego PayU, koncentrując się na rozwoju technologii i biznesu. 70-osobowy zespół inżynierów IT i  ekspertów rynku płatnośći stanie się częścią zespołu PayU, zwiększając w ten sposób potencjał firmy.

Oren Levy, Współzałożyciel i Prezes ZOOZ, powiedział: Po rocznej, owocnej współpracy nasza wspólna wizja stworzenia nowego światowego standardu w zakresie infrastruktury płatności staje się rzeczywistością. Wnosimy do PayU technologię, która nie tylko pomaga handlowcom z całego świata zwiększyć skalę operacji i zapewnić lepszą obsługę klienta, ale daje wgląd w unikalne dane, które pozwalają analizować i optymalizować prowadzony biznes

Firma ZOOZ została założona w 2010 roku przez Orena Levy’ego i Ronena Moreckiego. Uzyskała status jednego z najbardziej znanych graczy w branży technologii płatności
w Izraelu.

PayU jest częścią Naspers, globalnej grupy działającej w branży internetowej i rozrywkowej oraz jednego z największych inwestorów technologicznych na świecie. Po finalizacji transakcji, ZOOZ stanie się w całości własnością Naspers, wzmacniając dział płatności i wspierając jego strategię zwiększania zasięgu usług finansowych na rynkach wschodzących z długoterminowym potencjałem wzrostu.

Kontakt dla mediów:

Justyna Grzyl

PR & Communications Manager EMEA

justyna.grzyl@payu.pl

PayU wykorzystuje swoje doświadczenie i wiedzę specjalistyczną w branży płatności w celu świadczenia usług finansowych na rynkach wschodzących. Operacje prowadzone na lokalnych rynkach w Azji, Europie Środkowej i Wschodniej, Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce pozwalają firmie cieszyć się statusem eksperta w tych krajach i zapewniać najlepsze rozwiązania dostępne na tych rynkach. PayU jest wiodącym dostawcą usług płatniczych na 17 rynkach charakteryzujących się wysoką stopą wzrostu, dedykowanych tworzeniu szybkich, prostych i wydajnych procedur płatności, przeznaczonych dla handlowców oraz nabywców. 250+ metod płatności i platform certyfikowanych przez PCI zostało zaprojektowanych w sposób umożliwiający zaspokojenie potrzeb każdego konsumenta.

Rynki, na których działa PayU, stanowią potencjalną bazę konsumentów liczącą niemalże 2,3 miliarda ludzi, co daje handlowcom ogromne szanse na rozwój. PayU posiada ponad 1800 specjalistów ds. płatności działających na lokalnych rynkach, którzy obsługują ponad 300 000 handlowców korzystających z rozwiązań PayU oraz miliony konsumentów dokonujących płatności online. www.payu.com

O ZOOZ

Założona w 2010 roku firma ZOOZ wyobraża sobie nowy świat globalnego handlu funkcjonujący bez granic, dotychczasowych systemów i nieefektywnych rozwiązań. Zbudowana w oparciu o skalowalną technologię nowej generacji, platforma ZOOZ umożliwia sprzedawcom i dostawcom usług płatniczych dostęp do licznych opcji płatności na całym świecie, a wszystko to dzięki zaawansowanym narzędziom analitycznym i wykorzystaniu ich do kontrolowania i optymalizacji płatności za pośrednictwem jednej inteligentnej platformy.

Do tej pory ZOOZ pozyskał trzydzieści pięć (35) milionów dolarów w czterech rundach finansowania, pochodzących od wiodących inwestorów, w tym Rhodium, lool Ventures, Blumberg Capital, Target Global i X/Seed Capital z udziałem aniołów biznesu, takich jak Eilan Tirosh. https://www.zooz.com/.