Polski przedsiębiorca. Portret własny. Raport Home.pl

Autorem komentarza jest Joanna Pieńkowska-Olczak, Country Manager PayU S.A. w Polsce

Kupujący wskazują, że przelewy elektroniczne (szybkie przelewy internetowe rozliczane w czasie rzeczywistym) zachęcają ich do robienia zakupów online zdecydowanie najbardziej ze wszystkich form płatności (63%wskazań). Jako PayU robimy wszystko, aby stworzyć środowi­sko jak najbardziej przyjazne dla e-konsumentów, aby mogli zapłacić za zakupy w dowolnym miejscu, z dowol­nego urządzenia i o każdym czasie, korzystając z ulubionej metody płatności. Dlatego też poza wspomnianymi już szybkimi przelewami (w żargonie branżowym nazywamy je pay by linkami) dostarczamy szereg innych metod płatności, z których każda ma swoją grupę wiernych użytkowników, są to np. karty płatnicze, portfele elektroniczne takie jak Visa Checkout czy MasterPass, Android Pay, BLIK, a także formy odroczonych płatności takie jak raty udzielane całkowicie online i PayU | Płacę później. Biorąc pod uwagę oczekiwania klientów, stawiamy na rozwój jak najprostszych form płatności, coraz mniej zauważalnych, bo kluczowe jest naszym zdaniem to, aby klient dokonał zakupu z przyjemnością, a nie zastanawiał się czy uda mu się szybko zapłacić i jak to zrobić. Wszystkie płatności, które upraszczają zakupy będą zdobywały coraz większy rynek i popularność.

Z drugiej strony od zawsze bardzo blisko współpracujemy z przedsiębiorcami, którzy sprzedają swoje produkty i usługi przez internet. Nieustannie poszukujemy nowych rozwiazań, które pomagają im w szybszym rozwoju. Łatwe w użyciu i bezpieczne płatności, które eliminują zbędne tarcia w procesie zakupowym, są jednym z nich i wpływają na zwiększenie sprzedaży. Zauważyliśmy jednak, że możemy zrobić coś więcej dla e-biznesów – pomagać im także w pozyskiwaniu dodatkowego finansowania na rozwój. W efekcie, kilka miesięcy temu, wspólnie z partnerem jakim jest firma iwoca zaoferowaliśmy pożyczki dla przedsiębiorców prowadzących małe i średnie biznesy. Cały proces pożyczkowy, od składania wniosku, przez ocenę zdolności kredytowej i decyzję kredytową, po umowę i wypłatę środków odbywa się online. Decyzja kredytowa dotycząca pożyczki do 20 tysięcy złotych jest wydawana w ciągu kilku minut. Osoby, które zawnioskują o pożyczkę (nawet do 150 tys. złotych), dzięki partnerstwu z PayU przez pierwszy miesiąc mogą korzystać ze środków całkowicie za darmo. Wierzymy, że m.in. dzięki takim właśnie usługom finansowym nasi partnerzy biznesowi będą szybciej rozwijać swoje produkty i zasięg działalności.

Przeczytaj cały raport TUTAJ.