Raty online od Inbank w ofercie PayU

Inbank i PayU podpisały umowę o współpracy, która pozwoli, aby w pełni zautomatyzowane rozwiązania ratalne Inbanku były dostępne w tysiącach sklepów internetowych w Polsce.

Zdaniem Michała Kuchty, EMEA Lending Strategy Manager w PayU, Inbank jest jednym z niewielu dostawców finansowania sprzedaży w postaci naprawdę szybkich internetowych płatności ratalnych w Polsce, oferujących unikalne korzyści zarówno dla konsumenta, jak i sklepu internetowego.

„E-commerce i płatności ratalne online są coraz bardziej popularne w Polsce, a oczekiwania kupujących co do łatwości płatności ratalnych online również rosną. Wierzę, że współpraca z Inbankiem pozwoli na dalszą rozbudowę naszej platformy kredytowej i wzbogacenie oferty dla wszystkich segmentów klienta” - dodał Kuchta.

Według zastępcy dyrektora generalnego Inbank w Polsce, Tomasz Rzeskiego, współpraca z PayU na polskim rynku jest znaczącym krokiem dla banku. Polska jest jednym z największych rynków e-commerce w Europie Środkowo-Wschodniej z prawie 40 milionami klientów, którzy coraz częściej kupują online m. in. elektronikę, sprzęt gospodarstwa domowego, wyposażenie domu i ogrodu.

„Badania pokazują, że ponad połowa polskich konsumentów woli zakupy przez Internet, a wartość całego rynku e-commerce szacuje się na ok. 40 miliardów złotych rocznie” - powiedział Rzeski. „Aż 65% e-konsumentów wybiera PayU, jako preferowane rozwiązanie płatnicze, dlatego naszą współpracę postrzegamy jako silny fundament działalności Inbank w Polsce”.

Według Rzeskiego, Inbank widzi swoją przewagę konkurencyjną, wynikającą ze współpracy z PayU na jednym z największych rynków konsumenckich w Europie, w prostocie płatności ratalnych oferowanych klientom. „Możemy zaoferować polskim konsumentom najszybszy i bardzo prosty proces weryfikacji na rynku, który zajmuje tylko kilka minut, a dzięki współpracy z PayU jesteśmy w stanie pokazać nasze zalety szerokiej grupie konsumentów” – dodał Rzeski.

O Inbank

Inbank (www.inbank.pl) - fintech, który powstał w 2010 r. a od 2015 r. posiada europejską licencję bankową -oferuje swoje usługi poprzez nowoczesne kanały elektroniczne oraz sieć partnerską. Inbank skupia się przede wszystkim na consumer finance oferując konsumentom kredyty ratalne, samochodowe oraz gotówkowe. Bank prowadzi działalność w krajach nadbałtyckich – Estonii, Litwie, Łotwie oraz od 2017 r. w Polsce. Inbank przyjmuje również depozyty w Niemczech, Austrii i Holandii. Inbank Oddział w Polsce jest Członkiem Związku Banków Polskich.

PayU jest liderem płatności internetowych w Polsce i na wielu innych rynkach na świecie. Dostarcza prosty w integracji i wygodny w użytkowaniu system płatności, który ułatwia dokonywanie zakupów przez Internet. Podstawą działalności PayU jest łączenie potrzeb firm sprzedających produkty i usługi z zachowaniami zakupowymi i płatniczymi konsumentów. Zakres usług płatniczych oferowanych przez PayU obejmuje m.in. płatności jednym kliknięciem, płatności mobilne w aplikacji sklepu, całkowicie online-owe raty, odroczone płatności, płatności odnawialne, portfele elektroniczne takie jak Google Pay, Apple Pay, Visa Checkout, MaterPass, a także BLIK. PayU odpowiada za obszar